Hönö IS - IFK Björkö (1-2)
Björkös mål gjordes av:
1:a halvlek 0-1 (23min) Alexander Järvi och 0-2 (37min) Emil Mattsson
-
2 röda kort förstörde totalt fotbollsfesten och stämningen i hela matchen. Klockan 18:45 blåser till slut domaren igång matchen, men vi fick aldrig veta varför matchstarten blev så försenad. Avspark för Björkö och domaren blåser i pipan direkt och skäller ut våra spelare som slår avsparken för att inte bollen spelas framåt och det är helt OK men som domare behöver man väl inte ha en sådan tuff attityd alla kan väl göra fel och avsparken gick om.
Lite försiktig matchinledning från våran sida och Hönö var mer taggade vi, men i den 5min kommer Johan Forseström igenom på vänsterkanten och i en duell i vänstra hörnet av straffområdet studsar bollen upp och tar kanske på handen på en Hönöspelare, men det var svårt att se, domaren blåser för straff och vi och Hönös ledare blev lite konfunderade över detta beslut. Robin stegar fram och skjuter straffen i stolpen och målvakten går åt andra hållet, fortfarande 0-0 i matchen.
-
13min kommer Nils igenom men även han skjuter skottet i stolpen. Spelet är annars rätt jämnt i den första halvan av halvleken, men det som stör mest är hela tiden domarens attityd mot alla spelarna så fort som det är inkast eller frispark att man inte kastar eller lägger bollen på rätt ställe (det handlade om någon meter ibland på egen planhalva, det är väl inte hela världen, man behöver väl inte som domare hela tiden ha taggarna utåt och skälla på spelarna bara för att man står 2 meter för långt fram när man kastar ett inkast, dessutom på egen planhalva (så som exempelvis Alexander Hallberg gjorde i den 2:a halvleken långt nere på våran egen planhalva, domaren visar inte tydligt med armen var inkastet skall gå, det tittar vi ledare noga på, men ändå får Hallberg gult kort direkt efter det att han kastat inkastet och inkastet går över till Hönö, återigen tittar vi ledare från Hönö och Björkö på varandra och undrar vad som pågår)
(22min) och vi gör några byten i matchen, in med Marcus och Daniel och Gustav flyttar upp i anfallet från sitt högeryttermittfält, nu fungerar spelet allt bättre och vi börjar skapa mer tryck mot Hönös mål.
(24min) snyggt spel hela vägen från Nils som spelar ut Marcus på högerkanten, som lägger ett väl avvägt inlägg till Järvi som skjuter in ledningsmålet 0-1, nu var vi på gång.
-
Men detta raserades totalt i den 28min när Gustav får bollen en långboll på högersidan och skall ta sig förbi sin back men bollen studsar upp på den ojämna planen igen och träffar ovansidan av Gustavs axel och domaren blåser, för vad undrar vi både Hönös och Björkös ledare, hands fördel av boll och GULT kort till Gustav, varför då undrar alla och tyvärr gör även Järvi detta som då säger till domaren ”Är du dum i huvudet eller” detta skulle inte Järvi sagt helt klart, så beter man sig inte, vi ledare väntade oss en kraftig tillsägelse av domaren och gult kort, men domaren drar upp det röda kortet direkt och betraktar detta som en grov utvisning, visst skall man vara hård och tydlig i sådana situationer, men lite glimten i ögat och inte bara ha taggarna utåt kan man ibland tycka, kanske OK för rött kort ändå, men att det var en grov utvisning var vi väl lite tveksamma till. Inte nog med detta utan bara 2 minuter senare (30min) så kommer Gustav på högersidan igen och blir avblåst och ännu en gång undrar både vi och Hönös ledare för vad och frustrationen hos Gustav tar sig tyvärr uttryck i ett olämpligt ord, det vi ledare hör är ”FAAN” men domaren som står på samma avstånd som oss ledare hör även ett annat ord fast betydligt tystare och då inser vi att Gustav skall få ytterligare 1 gult kort, men nej domaren drar upp det röda kortet direkt och visar ut Gustav som en grov utvisning och vi ledare blir tvungna att snällt fråga varför och domaren svarar korrekt att detta kan vi ta efter matchen, OK då missade vi något som antagligen var knappt hörbart, men situationen hände ca 6-7 meter från avbytarbåsen där både Björkös ledare och Hönös ledare stod och var det något olämpligt ord så var det nog mest för sig själv, även om man inte ens skall säga detta.
-
Kul kul nu får vi spela med 2 man mindre i mer än halva matchen, detta raserade även våra möjligheter till att byta runt bland spelarna så som vi tänkt. Oförlåtligt beteende hos Gustav och Alexander att förstöra på detta sättet för laget, vi pratar om detta efter matchen och även om situationerna var tveksamma i bedömningen, måste vi ändå lära oss att ”hålla truten” och uppträda korrekt.
Detta är 3:e året vi spelar 11-manna fotboll och detta är första gången som vi någonsin får ett RÖTT KORT, innan dess har vi spelat massor av matcher och bara erhållit några enstaka GULA KORT och då endast för hårt spel, aldrig för svordomar eller ”tjöt”
Men vi spelar ändå klokt trots detta och kämpar på och faktiskt så gör vi 0-2 (37min) Emil Mattsson efter ett snyggt inspel av Nils Andrén.
-
I 2:a halvlek ändrar vi sedan spelsystemet till 4-3-1 så inte Hönö i lugn och ro kan rulla runt i sin backlinje och vi pratade i halvlek om hur de 3 mittfältarna skulle jobba med sina överflyttningar och vi kunde faktiskt gjort både 1 och 2 mål till i våra kontringar, när vi turades om vissa spelare att vara på topp som ensam anfallare. I slutet av matchen (33min) reducerar Hönö till 1-2 efter en snygg nick på en hörna, men närmare än så kom aldrig Hönö och det blev seger med 1-2 till slut i denna märkliga match.
-
I dom sista 10 minuterna var flera av killarna tröttkörda och då skall man väl ändå inte som domare behöva hetsa på som man gjorde när Marcus skulle kasta inkast på Hönös planhalva att ”kastar du inte snabbt nog så ger jag dig gult kort” men herre gud, killen är född -94 och var helt slut, eller som när Johan Forse skull slå hörna när 5 minuter återstod och kommentaren här var ”skynda dig annars får du gult kort”
Sådana arga domarkommentarer har vi som ledare aldrig varit med om förut och flera av spelarna frågade oss ledare efter matchen om varför domaren var så arg, det var ju en fin och vänskaplig match som det alltid brukar vara när Björkö och Hönö möts, killarna var jättetrötta.
-
Trots allt seger, men ett stort avbräck inför seriefinalen på SÖN 1/6 mot Stenkullen att behöva vara utan våra två spjutspetsar Järvi och Gustav, så är det upp till bevis för nya anfallare att visa upp sig och övriga i laget att ge järnet och göra en så bra kämpainsats som möjligt.